nedelja, 15. december 2013

Seksizem

Po skoraj treh tednih brez objave, je prišel čas, da ponovno nekaj napišem. Današnja tema: seksizem.
In zakaj ta tema? Zanimiva ura antropologije, debata s prijateljicama, vedno več seksističnih oglasov ... In tako sem prišla na idejo, da zapišem nekaj na to zanimivo in tudi vedno znova aktualno temo.
O enakopravnosti sem začela razmišljati približno tri tedne nazaj, ko sem bratu pomagala pri seminarski nalogi za psihologijo z naslovom Enakopravnost med moškimi in ženskami in v eni izmed knjig sem prebrala, kdaj pride do feminizacije poklica. Takrat, ko poklic izgubi ugled, pride do feminizacije poklica! Seksizem? Po mojem mnenju, da!  In v knjigi je bil naveden primer poklic novinarja/ novinarke in točno to se je zgodilo. Novinarstvo kot včasih ugleden in spoštovan poklic, je vedno bolj zaničevan. Zakaj? Poklic je izgubil ugled, mediji nimajo denarja in takrat je prišlo do feminizacije poklica, kar lahko potrdim, saj na študiju novinarstva prevladujemo dekleta.
Najverjetneje ste tudi sami med vožnjo ali sprehodom, opazili ogromno oglasov za vedno bolj prepoznavni Mingl, na katerih je mlada gospodična oblečena v rdečo obleko, ki komaj prekriva njene intimne predele, samostoječe nogavice in seveda rdeče čevlje z visoko peto. Mislim, da že sam opis njene obleke deluje seksistično, saj visoke pete in kratko obleko ženske nosijo zato, da bi moškemu zmešale glavo.

Naslednji je oglas za Panten, ki mi ga je pred nekaj dnevi pokazala prijateljica: https://www.youtube.com/watch?v=kOjNcZvwjxI mislim, da pri tem sploh ni treba predolgo izgubljati besed. Vse kar je kar se šteje pri moških kot pozitivna lastnost, se bo pri ženski pokazalo, kot negativna lastnost. Še vedno so ženske na boljših položajih slabše plačane kot moški. Zakaj? Zato, ker so ženske? Ker spadamo med nežnejši spol in očitno nismo sposobne biti boljše in pametnejše od njih?
Nadaljevalo se je pri izredno zanimivi uri antropologije, kjer je bila tema jezik. Ste kdaj pomislili, kako seksističen je naš jezik? Ženska, ki se prodaja je kurba, moški, ki se prodaja naj bi bil kurbir? Ne ni res, kurbir je največji frajer, ki lahko dobi vsako žensko. In kakšna je slovenska beseda za moškega, ki se prodaja? Žigolo? Ni, saj to ni slovenska beseda, ampak tujka. Prav tako nimamo ženske oblike za pisca (piska?) in za kupca (kupka?), nobena od teh dveh besed ne zveni preveč dobro. Se pravi za pozitivne ženske oblike nimamo besede, ko pa pride do govora o negativnih lastnostih, pa imamo ne le eno ampak kar nekaj besed, ki opisujejo žensko.
In še zadnja stvar, ki smo jo ugotovile z dvema prijateljicama. Če se bo ženska takoj odločila spati z moškim, jo bo le ta imel za lahko in bil prepričan, da je taka do vseh in ne bo niti pomislil, da si mogoče želi biti le z njim. Seveda ji bo njeno lahkost očital šele kasneje in ne že med samim dogajanjem. Saj zakaj pa bi to omenil že takrat, če pa on uživa v tem? Bi ženska moškemu lahko očitala, da je lahek? Ne, ker tista ženska, ki se že bo kratkem času odloči spati z moškim je lahka, moški, ki to delajo ves čas pa so največji frajerji, ki jih vsi občudujejo in hvalijo. Moški pač ne more biti lahek.
Povzetek: kljub feminizaciji žensk, kvazi enakopravnosti, ženske še zdaleč nismo enakopravne moškim, saj je še vedno preveč takih, ki mislijo, da so najboljši, ženske pa poleg rojevanja in skrbi za otroke nismo dovolj dobre in primerne za določene položaje.
Pa brez zamere fantje, vem, da niste vsi enaki. ;)

6 komentarjev:

  1. Zelo dobra objava.. Edino nekaj bi še samo dodala, da če oblečeš oblekico in obuješ pete, ni nujno da zaradi tega da moškim zmešaš glave. Ampak zaradi sebe.. No, vsaj jaz.. Je pa res, da malokrat oblečem tole kombinacijo. Ampak ko jo.. Jo izključno zato, da se jaz počutim fino..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. vem, sem malo smešno napisala. :)) tudi sama če kaj takega oblečem, oblečem predvsem zaradi sebe, je pa veliko žensk, ki to počnejo predvsem iz tega razloga. ;) hvala za komentar. :))

      Izbriši
  2. Odlično si to napisala in se povsem strinjam s teboj. Nekaj časa nazaj sem tudi z očetom imela te debate in nisva prišla do skupnega zaključka. Je pa tudi res, da mogoče ženske zgrešimo to, da nas moški lahko po večini precej hitro obrnejo, smo preveč naivne ter se ne znamo potegniti zase.
    Pred časom sem se s kolegico pogovarjala in mi je povedala, kako sta z nekim fantom plesala cel večer in se potem zapletla. Ko sem jo vprašala, če ji je bil všeč, je rekla, da niti ne. Imela je občutek, da mu je zaradi plesa dolžna, da mu nekaj da v zameno, zato je pač z njim preživela noč. Sama sem samo čudno pogledala, ampak potem mi je dalo misliti. Mislim, da je to ni le izjema in se večkrat dogaja. Dokler ne bomo same znale biti bolj odločne in rekle "NE", če nam nekaj ne ustreza, ne bo nič. Preveč smo ponižne in hočemo drugim ugajati...

    Tudi sama se rada kdaj lepo oblečem, vesela sem, če dobim obenem še kompliment od moškega, a to še ne pomeni, da bo le zaradi tega kaj dobil. Saj se tudi nekateri moški lepo oblečejo, pa najbrž ne vedno samo zaradi sebe, ampak da so všeč ženskam, pa še nikoli nisem slišala, da bi jih kdo zmerjal za to :)

    Pa še to: ravno zadnjič je bilo v oddaji "Je bella cesta" o ljubicah... hm.. a ni to zanimivo, da so ljubice skoraj "sprejemljive", če ima ženska ljubimca, je pa najslabša ženska na svetu. Ne zagovarjam varanja, daleč od tega, ampak če ima ženska moškega za užitek, je povečini slabše obravnavana s strani javnosti kot če jo ima moški.

    Sicer pa vse to govorim na splošno, glede na moja opažanja. Mogoče se motim :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. joj
      hvala za tak dolg komentar in lahko recem, da si povedala tocno to kar
      bi tudi sama dodala. Res cista resnica je, da si prevec zensk zeli
      ugajati moskim, glede ljubic pa enako, vse kar moski naredi je precej
      bolj sprejemljivo, kot ce enako naredi zenska. :)

      Izbriši